06 September 2011

Saveti za popravljanje ocena

Brojne ankete su pokazale da veliki broj srednjoškolaca kuburi sa ocenama. Zato ćemo vam u ovom tekstu dati savete kako popraviti ocene.
U današnje vreme sve je manje tinejdžera koji zaista vole ono gradivo koje se uči u srednjoj školi.
Ali, kao što se obično kaže u takvim situacijama: što se mora, nije i ne sme biti teško. Zato sledite savete u nastavku tekstu i pravac učionica na popravljanje ocena :)

Kako popraviti ocene?

1) Bolje sprečiti nego lečiti. Naravno, prvi savet koji ćemo vam dati je da ne dozvolite da dobijete loše ocene pa da ih posle morate popravljati i sedeti danima pred kraj polugodišta ili školske godine da to naučite što se propustili. Ipak, pošto smo i mi bili srednjoškolci znamo da to nije lako pretočiti u dela, jer kome je današnji nerekonstruisan plan nastave zanimljiv. Nikome :) Zato ako ste “kampanjci” , potpuno vas razumemo, pa vam donosimo i savete kada dobijete loše ocene, kako i da ih popravite pre nego što bude kasno.

2) Napravite plan. Baš tako, morate naterati sebe da odvojite vreme da to naučite i popravite na prvom sledećem kontrolnom ili odgovaranju. Znači ako imate na primer 5 lekcija da naučite i procenite da vam za to treba 4 sata efektivnog učenja, onda ne čekajte poslednji dan da učite “od jutra do mraka” već lagano počnite bar 3-4 dana pred to. Tako ćete imati vreme da to pređete i više puta i da vam se pročitane lekcije “slegnu” u glavi.

3) Naterajte sebe. Kada ste utvrdili koliko će vam vremena biti potrebno da određeno gradivo naučite, sada vam predstoji onaj nateži deo, a to je da sebe naterate da to sednete i naučite. Morate biti otvoreni prema sebi. Znamo da se to vama ne uči i da je to dosadno i nezanimljivo, ali ipak morate to odraditi pre ili kasnije. Zato se organizujte, umesto što ćete 4 sata biti za računarom, smanjite svakog dana po pola sata ili sat i to vreme iskoristite da naučite jednu-dve lekcije. Rezultati će biti vidljivi već na sledećem kontrolnom :)

4) Utvrdite gradivo i preslišajte se. Kada jednom pročitate neku lekciju, nađite vreme i dan pred neko bitno odgovaranje ili kontrolni utvrdite to što se prethodnih dana učili. Preslišajte se u sebi.

5) Verujte u sebe i samo hrabro u školi. Bitno je da odete na kontrolni ili odgovaranje maximalno opušteni i sa bar malom dozom samopouzdanja. Morate verovati u svoje znanje i da vi to možete popraviti. Ako ste odvojili dovoljno vremena i lepo naučili sve što se od vas tražilo, budite bez brige.

6) Popravka ocene. Kada popravite sve ocene problemi su rešeni zar ne? :) U suštini da, samo bih vam želeli dati savet da učite na tim prethodnim greškama i da sledeći put, ma koliko gradivo bilo nezanimljivo, učite na vreme i ne dozvolite da prvo dobijete loše ocene pa da ih onda popravljate.