06 September 2011

Saveti za ucenje engleskog

U današnje vreme engleski jezik skoro pa obavezan za znati, zato ćemo vam u ovom tekstu dati savete kako naučiti engleski.

1) Učenje engleskog u osnovnoj i srednjoj školi. Gotovo da ne postoji škola u kojoj se ne uči engleski, bilo da je to osnovna ili srednja. Iako je ovo tinejdžerima često vrlo nezanimljiv vid učenje engleskog, svakako može biti jako koristan, naročito u početku kada se čovek susreće sa nekim osnovnim stvarima vezano za gramatiku, značenja određenih reči, izgovor itd.

2) Kursevi engleskog jezika. Pored učenja u školi, možete krenuti i na neki od mnogobrojnih brzih ili dužih kurseva. Ako se odlučite za ovako nešto, naš savet vama je da birate ako je to ikako moguće da budete u manjim grupama za učenje jer će se tada predavači mnogo bolje posvetiti vama i rezultati će biti mnogo bolji.

3) Gledanje filmova i stranih TV kanala sa titlom. Kroz gledanje filmova ili tv kanala jako puno možete naučiti naročito kada je reč o izgovoru i značenju određenih reči.

4) Počnite polako pisati na engleskom. Kada osetite da ste sposobni da pišete na engleskom koliko-toliko, možete da pokrenete svoj mali blog u kom ćete pisati neke osnovne stvari iz života, neka razmišljanja, bilo šta što će vas naterati da razvijate sposobnosti pisanja na engleskom.

5) Slušajte muziku sa textovima na engleskom. Slušajte pesme i pokušajte da ispratite i razumete veći deo texta. Ako negde zapne potražite ceo text te pesme koje ste slušali tako što ćete kucati ime izvođača i pesme i pored toga “lyrics”.

6) Chatujte sa rođacima ili prijateljima iz inostranstva. Kada prođete kroz kurseve i samostalno vežbanje ovo je jedan sjajan način za proveru vašeg trenutnog znanja engleskog jezika. Oni vam mogu ukazati na eventualne greške u gramatici, pisanju ili slično, a takođe vam naravno mogu i pomoći u vezi određenih nedoumica u nekim konkretnim situacijama.